Het is een plant met een opmerkelijke bijnaam: Living Plants. Die naam maakt nog eens duidelijk hoe bijzonder de Calathea eigenlijk is. Deze decoratieve bladplant, afkomstig uit het oerwoud van Brazilië, heeft een eigen dag- en nachtritme en sluit zijn bladeren als het licht afneemt! De Calathea, onderdeel van de familie van de Marantaceae, is de specialiteit van Gebr. Valstar. Met meer dan dertig jaar ervaring in de teelt van Calathea zijn we een leverancier die innovatief is en betrouwbaarheid voorop stelt.

Van de jungle naar de huiskamer

De Marantaceae is een plantenfamilie die voorkomt in de subtropen, met name het oerwoud in Brazilië. De planten groeien er in het wild als struiken, die gemakkelijk een hoogte van enkele meters kunnen bereiken. Het is familie van de bananenplant. Bij de inlandse bevolking is de Marantaceae-familie ook bekend om z'n voedingswaarde: de wortels zijn eetbaar. De grote bladeren van de planten lenen zich weer voor dakbedekking van hutjes. Het ligt voor de hand dat de Marantaceae ook een medische betekenis heeft. De plantenfamilie dankt haar naam aan een Italiaanse arts, Maranti, die al in de zestiende eeuw een standaardwerk schreef over de medische eigenschappen van bloemen en planten.

 

Kenmerkend voor de Marantaceae is het decoratieve blad. Het zijn vooral de bladeren

 

die de attractiewaarde van de plant bepalen. De cultivars hebben heel verschillende bladkleuren en nerftekeningen. De kleuren lopen uiteen van zilver, wit-roze tot diverse tinten groen.Het belangrijkste geslacht van de Marantaceae-familie is de Calathea. Er moeten vele tientallen variëteiten bestaan, maar veel soorten zijn nog niet ontdekt in het vaak ondoordringbare oerwoud. In de twee vestigingen van Gebr. Valstar worden gemiddeld vijftien variëteiten geteeld. Het assortiment wisselt overigens regelmatig.

 

The living plant

De Calathea heeft een bijzondere eigenschap: de blaadjes sluiten zich als de hoeveelheid licht afneemt. De plant kent dus een dag- en nachtritme, wat de bijnaam van 'living plant' heeft opgeleverd. Het sluiten van de blaadjes is ook hoorbaar, aan een ritselend geluid